HOME KONTAKTY MAPA WEBU

ARCHIV NOVINEK ROKU 2015


|Cape Canaveral| V úterý 22. prosince ve 02:29 SEČ odstartovala z Mysu Canaveral nosná raketa Falcon 9 společnosti SpaceX, která navedla na základní oběžnou dráhu jedenáct komunikačních družic Orbcomm OG2. Všechny družice se na dráze úspěšně oddělily od horního stupně nosné rakety. Jednalo se o první start nosné rakety Falcon 9 po červencové havárii, při které došlo k explozi rakety.
První stupeň nosné rakety poté s pomocí motorů dosedl 9:48 min. po vzletu na stanoviště LZ-1 (Landing Zone 1), které bylo vybudováno na místě bývalého startovního komplexu číslo 13. Předchozí dva pokusy o přistání prvního stupně nosné rakety na plovoucí plošině byly neúspěšné.


|Kourou| Ve čtvrtek 17. prosince ve 12:51:56 SEČ úspěšně odstartovala z kosmodromu Kourou (Francouzská Guyana) raketa Sojuz ST-B (let VS13), která na základní oběžnou dráhu vynesla urychlovací blok Fregat se dvěma satelity evropského navigačního systému Galileo.


|Bajkonur| V úterý 15. prosince ve 12:03:09 SEČ úspěšně odstartovala z kosmodromu Bajkonur nosná raketa Sojuz FG s lodí Sojuz TMA-19M. Posádku tvořili Rus Jurij Malenčenko, Brit Timothy Peake a Američan Timothy Kopra. Během přibližování ke stanici ISS se objevila závada v navigačním systému Kurs-A a loď se vzdálila do bezpečné vzdálenosti asi 100 metrů. Kosmonauti poté přešli na ruční řízení a zahájili nové přibližování ke stykovacímu uzlu modulu Rassvet na ruském segmentu stanice. Kosmická loď se ke stykovacímu uzlu za řízení velitele lodi Jurije Malenčenka připojila s asi desetiminutovým zpožděním proti plánu v 18:33 SEČ.


|Cape Canaveral| V neděli 6. prosince ve 22:44:56 SEČ odstartovala z komplexu 41 na Cape Canaveral po třech dnech odkladů nosná raketa Atlas 5, která na základní oběžnou dráhu vynesla nákladní kosmickou loď Cygnus. Nákladní loď se oddělila od horního stupně rakety 21 minut po vzletu a později se rozevřely kulaté solární panely nové konstrukce.
Ve středu 9. prosince v 15:26 SEČ byla úspěšně připojena nákladní lod' Cygnus ke stykovacímu uzlu modulu Unity stanice ISS.


|ISS| V pátek 6. listopadu, na výročí 15 let lidské posádky na Mezinárodní vesmírné stanici, vystoupili astronauti Scott Kelly a Kjell Lindgren do otevřeného kosmu, kde provedli nutnou údržbu ISS. Hlavním úkolem byla úprava chladicího systému stanice.
Zjistili přitom, že z něj uniká tekutý čpavek, což zdrželo dokončení oprav. Původně NASA plánovala výstup v délce šesti a půl hodiny, nakonec se ale protáhl na téměř osm. Astronauti se totiž museli ujistit, že jim na skafandrech neulpěl žádný jedovatý čpavek. Jinak únik látky podle NASA nepředstavoval žádné nebezpečí. "Nejdůležitější úkoly byly splněny," uvedl mluvčí NASA. Menší úkoly, které astronauti kvůli unikajícímu čpavku nestihli dokončit, se přesunou na později.


|ISS| Američtí astronauti Scott Kelly a Kjell Lindgren vystoupili 28. října z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), aby provedli nutnou údržbu. Jde o jeden ze dvou plánovaných pracovních výstupů, ten příští je naplánován na 6. listopad.
Během výstupu astronauti instalovali speciální termální pokrývku na magnetický spektrometr AMS, který se delší dobu potýká s problémem chlazení. Poté instalovali kabeláž pro budoucí port pro soukromé kosmické lodě a zdrželi se při mazání robotického ramene Canadarm2 a proto bylo rozhodnuto nepromazávat jednu část ramene. Výstup, který byl naplánován na 6,5 hodiny nakonec trval 7 hodin a 16 minut.


|Bajkonur| V pátek 16. října ve 22:40 SELČ úspěšně odstartovala ze startovní rampy 200 kosmodromu Bajkonur nosná raketa Proton M s urychlovacím blokem Briz-M a tureckým telekomunikačním satelitem Türksat 4B. V sobotu 17. října v 7:52 SELČ došlo k oddělení družice od horního stupně Briz-M a umístění satelitu na cílovou orbitální dráhu. Z této dráhy bude poskytovat spojové služby pro oblast Turecka, Evropy, střední Asie, Blízkého Východu a Afriky.


|Bajkonur| Ve čtvrtek 1. října v 18:49 SELČ odstartovala z komplexu 1 na kosmodromu Bajkonur nosná raketa Sojuz-U s nákladní kosmickou lodí Progress M-29M. Start a navedení na základní oběžnou dráhu proběhlo normálně. V pátek 2. října ve 00:52 SELČ se lod' úspěšně připojila ke stykovacímu uzlu modulu Zvězda komplexu Mezinárodní kosmické stanice. Přibližování a připojení proběhlo v automatickém režimu za kontroly kosmonautů z paluby ISS. Progress dopravil na stanici náklad o celkové hmotnosti 2369 kg.


|Džezkazgan| V sobotu 12. září v 02:51 SELČ úspěšně přistál návratový modul kosmické lodi Sojuz TMA-16M s kosmonauty (Gennadij Padalka, Ajdyn Ajmbetov a Andreas Mogensen) asi 146 kilometrů jihovýchodně od kazašského města Džezkazgan.
Gennadij Padalka svým letem překonal dosavadní rekord v celkovém pobytu ve vesmíru - 878 dní (doposud rekord držel Sergej Krikaljov s 803 dny).


|ISS| V pátek 4. září v 9:39 SELČ se k dokovacímu portu modulu Poisk připojila kosmická loď Sojuz TMA-18M. Asi dvě hodiny po připojení byly otevřeny průlezy mezi lodí a Mezinárodní kosmickou stanicí a poté kosmonauti ze Sojuzu přestoupili do ISS. Na palubě komplexu tak pracuje devět kosmonautů, což bylo naposledy v roce 2013. Návštěvnická mise bude na stanici osm dní (zpáteční let je naplánován na 12. září) a poté bude posádka ISS opět šestičlenná.
Na palubě ISS jsou tak první dánský kosmonaut Andreas Mogensen, zastupující Evropskou vesmírnou agenturu (ESA), kazašský kosmonaut Aidyn Aimbetov a jejich ruský kolega Sergej Volkov. Nové kolegy dnes v ISS očekávali ruští kosmonauti Gennadij Padalka, Michail Kornijenko a Oleg Kononěnko, Američané Scott Kelly a Kjell Lindgren a Japonec Kimija Jui.


|Bajkonur| Ve středu 2. září v 6:37 SELČ odstartovala z „Gagarinovy rampy“ na kosmodromu Bajkonur raketa Sojuz FG, která vynesla na oběžnou dráhu kosmickou loď Sojuz TMA-18M. Šlo o jubilejní třístou pilotovanou misi v dějinách kosmonautiky. K Mezinárodní vesmírné stanici dopraví trojici kosmonautů - Sergeje Volkova v rámci Expedice 45, Andrease Mogensena, dánského kosmonauta Evropské kosmické agentury a kazachstánského kosmonauta Aidyna Aimbetova. Zatímco Volkov letí na standardní misi, plánovanou do konce března příštího roku, Mogensen a Aimbetov se po týdnu vrátí na zem v Sojuzu TMA-16M.
Původně měla na týdenní misi jako vesmírná turistka letět známá anglická zpěvačka Sarah Brightmanová. V květnu ale oznámila, že z rodinných důvodů svůj let na stanici odkládá.


|Bajkonur| V pátek 28. srpna ve 13:44 SELČ odstartovala ze startovního komplexu číslo 200 na kosmodromu Bajkonur nosná raketa Proton-M s urychlovacím blokem Briz-M a britskou telekomunikační družicí Inmarsat-5 F3. Páteční start rakety Proton-M byl první po havárii této nosné rakety, k níž došlo 16. května 2015. Třetí stupeň rakety s mexickou družicí MexSat-1 tehdy explodoval a družice shořela v atmosféře. V průběhu vyšetřování bylo zjištěno, že k havárii došlo kvůli selhání řídícího motoru třetího stupně, a že příčina má nikoli výrobní, ale konstrukční ráz. "Za neúspěšným startem rakety Proton-M bylo selhání třetího stupně motoru, které bylo způsobeno nadměrnými vibracemi," řekl novinářům šéf Roskosmosu Igor Komarov. Vše zavinil špatný a zastaralý typ pumpy motoru.
V sobotu 29. srpna v 05:15 SELČ (15:31 hodin po startu) byla komunikační družice Inmarsat-5 F3 dopravena na supersynchronní dráhu a oddělila se od urychlovacího bloku Briz-M. Řízení dalšího letu družice, bylo poté předáno zákazníkovi.


|Bajkonur| Z Gagarinovy rampy na kosmodromu Bajkonur odstartovala ve středu 22. července ve 23:02 SELČ nosná raketa Sojuz-FG, která na základní oběžnou dráhu vynesla transportní kosmickou loď Sojuz TMA-17M.
Posádku lodi tvořili kosmonauti Oleg Kononěnko, Kimija Jui a Kjell Lindgren.
Ve čtvrtek ve 4:45 SELČ se lod' úspěšně spojila s Mezinárodní kosmickou stanicí. Po kontrole hermetičnosti spojení a vyrovnání tlaků byly ve 6:56 SELČ otevřeny průlezy mezi modulem Rassvět komplexu Mezinárodní kosmické stanice a kosmickou lodí Sojuz TMA-17M. Poté posádka Sojuzu přestoupila do prostor stanice a posádka ISS je tak v šestičlenném obsazení.


|Cape Canaveral| V neděli 28. června v 16:21:11 SELČ odstartovala z LC-40 na Cape Canaveral nosná raketa Falcon 9 s nákladní kosmickou lodí Dragon CRS-7.
Přibližně 2 minuty a 20 sekund po startu došlo ve výšce asi 45 km k závadě na prvním stupni rakety a jeho destrukci. Prezidentka SpaceX Gwynne Shotwellová na tiskové konferenci uvedla, že exploze Falconu 9 bude mít za následek zastavení letů raket společnosti na nějakou dobu. „Dovedu si představit několik měsíců, nebo tak nějak. Rozhodně to nebude rok,“ řekla.


|Kourou| V úterý 23. června ve 03:51:58 SELČ odstartovala z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně nosná raketa Vega, která asi 16 minut po vzletu vynesla na základní oběžnou dráhu evropskou družici pro optický dálkový průzkum Země Sentinel 2A. 55 minut po startu (přibližně ve 04:47 SELČ) byla pomocí horního stupně AVUM úspěšně navedena na pracovní dráhu ve výšce 788 km.
Sentinel-2A je součástí evropského programu Copernicus, který se zaměřuje na sledování povrchu naší planety a monitoruje případné změny. Satelit dokáže pořizovat snímky s vysokým rozlišením – šířka záběru je 290 kilometrů a prostorové rozlišení je mezi 10 a 60 metry.


|Džezkazgan| Ve čtvrtek 11. června v 15:44 SELČ přistál tradičně asi 145 kilometrů jihovýchodně od kazašského města Džezkazgan návratový modul lodi SOJUZ TMA - 15M s kosmonauty Antonem Škaplerovem, Terry Virtsem a Samanthou Cristoforettiovou. Na Zemi se posádka vrátila po 199 dnech, tedy o měsíc později, než bylo původně plánováno. Důvodem byla porucha nosné rakety nákladní lodi Progress z konce dubna, po níž musela ruská agentura Roskosmos upravit harmonogram prakticky všech letošních startů. Italka Samantha Cristoforettiová se navíc vrací s nečekaným světovým rekordem - stala se ženou s historicky nejdelším pobytem ve vesmíru. Předchozí rekord se 195 dny držela Sunita Williamsová (Expedice 14,15).


|Cape Canaveral| Ve středu 20. května v 17:05 SELČ odstartovala z komplexu 41 na mysu Canaveral na Floridě nosná raketa raketa Atlas 5 verze 501, která na oběžnou dráhu vynesla vojenský miniraketoplán X-37B. Provozuje jej americké vojenské letectvo, a je to jeho už čtvrtá cesta do vesmíru v automatické verzi. Jako sekundární náklad je na horním stupni Centaur deset CubeSatů (malých satelitů). Po dosažení základní oběžné dráhy byl ukončen přenos ze startu. Délku letu zatím neznáme – určitě však kvůli experimentům potrvá nejméně sedm měsíců.


13. května anglická zpěvačka Sarah Brightmanová oznámila na svém oficiálním facebookovém profilu, že z rodinných důvodů odkládá let na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Brightmanová měla být členkou posádky kosmické lodi Sojuz TMA-18M, která odstartuje k ISS v září 2015.
Zdroje z Roskosmosu ale uvedly, že bez ohledu na toto rozhodnutí se let uskuteční v plánovaném termínu a místo zpěvačky by mohl křeslo v lodi obsadit některý z ruských kosmonautů. Jaké "rodinné důvody" zabránily letu agentury neuvádí. Zlí jazykové tvrdí, že nezvládala předletovou přípravu...


|Cape Canaveral| Ve středu 6. května se na startovním komplexu SLC-40 na Cape Canaveral uskutečnil úspěšný Pad Abort Test kosmické lodi Dragon 2, kterou pro pilotované lety na nízkou oběžnou dráhu vyvíjí společnost SpaceX. Dragon odstartoval v 15:00 SELČ a do výšky asi 1,5 kilometru se dostal pomocí zažehnutí všech osmi motorů SuperDraco. O necelé dvě minuty později přistál na hladině Atlantského oceánu nedaleko místa startu. Cílem testu bylo prověřit únikový systém v případě nehody nosné rakety při startu. V takové situaci by modul Dragon v pořádku zachránil posádku. Společnost do lodi zatím umístila figurínu, které dala jméno Buster. Ta měla ukázat, jak se bude budoucí cestující vyrovnávat s intenzivní akcelerací při úniku. Podle údajů, které ma společnost SpaceX k dispozici, by posádka lodi tento test přežila.


|Bajkonur| V úterý 28. dubna v 9:09 SELČ odstartovala z kazašského kosmodromu Bajkonur raketa Sojuz 2-1A s nákladní lodí Progress M-27M. Loď měla na ISS doručit tři tuny zásob, kyslíku, vody a paliva. Ihned po vynesení na orbitu, však došlo k prvním problémům.
Podle expertů ruské agentury Roskosmos se nerozevřely vysílací antény. Proto pozemní středisko nedostalo žádná letová data a palubní systémy na lodi nepřijímaly žádné povely. Ukázalo se navíc, že kosmická lod' se kvůli poruše nosné rakety pohybovala na jiné než plánované oběžné dráze. 29. dubna Roskosmos prohlásil Progress za ztracený, vzdává tedy snahy o jeho záchranu.
Nákladní loď Progress M-27M zanikla v pátek 8. května ve 4:04 SELČ nad Tichým oceánem.


|Cape Canaveral| V úterý 14. dubna ve 22:10 SELČ ze startovního komplexu LC-40 na Cape Canaveral odstartovala nosná raketa Falcon 9 v1.1 s nákladní kosmickou lodí Dragon CRS-6. Start se uskutečnil po jednodenním odkladu způsobené nepříznivým počasím v oblasti kosmodromu. Dragon veze na ISS materiál pro její další provoz. Základní oběžná dráha byla dosažena asi deset minut po startu a Dragon po oddělení od horního stupně úspěšně rozevřel panely sluneční baterie.


|Bajkonur| Z Gagarinovy rampy na kosmodromu Bajkonur odstartovala v pátek 27. března ve 20:43 SEČ nosná raketa Sojuz-FG, která na základní oběžnou dráhu vynesla transportní kosmickou loď Sojuz TMA-16M. Posádku lodi tvoří kosmonauti Gennadij Padalka, Michail Kornijenko a Scott Kelly.
V sobotu 28. března ve 02:33 SEČ se Sojuz připojil ke stykovacímu uzlu modulu Pirs (MIM-2) komplexu Mezinárodní kosmické stanice. Po kontrole hermetičnosti spojení byly v 04:15 SEČ otevřeny průlezy mezi lodí a stanicí a kosmonauti přestoupili na palubu ISS. Posádka stanice tak byla doplněna na šest členů.


|Džezkazgan| Ve čtvrtek 12. března ve 03:14 SEČ úspěšne přistál v plánovaném místě asi 147 kilometrů jihovýchodně od kazašského města Džezkazgan návratový modul kosmické lodi SOJUZ TMA - 14M. Posádka ve složení Barry Wilmore, Alexandr Samokuťajev a Jelena Serovová je v pořádku. Návratový modul dosedl v husté mlze a za mrazivých teplot ve vzpřímené poloze a k vytažení posádky z lodi byly zapotřebí známé “skluzavky".


|Tichý oceán| Ve středu 11. února ve 1:44 SEČ přistála nákladní loď Dragon CRS-5 v Tichém oceánu, asi 420 km jihozápadně od Long Beach. Loď přivezla z Mezinárodní kosmické stanice při páté ze dvanácti plánovaných misí přibližně 1680 kg nákladu. Nyní bude Dragon převezen do přístavu v Long Beach a poté do objektu společnosti SpaceX v McGregoru v Texasu, kde bude náklad vyložen.


|Hvězdné městečko| Britská zpěvačka Sarah Brightmanová, která před dvěma lety podepsala kontrakt jako vesmírná turistka, začne ve čtvrtek 15. ledna s výcvikem v Hvězdném městečku u Moskvy a v září poletí k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Společně s britskou umělkyní zahájil výcvik její náhradník, japonský obchodník Satoshi Takamatsu. Let na ISS je naplánován na 1. až 11. září 2015 a pokud půjde všechno podle plánu, stane se Brightmanová osmým vesmírným turistou v historii.


|Cape Canaveral| V sobotu 10. ledna v 10:47 SEČ odstartovala ze startovního komplexu 40 na Cape Canaveral nosná raketa Falcon 9 v1.1. která nese nákladní kosmickou loď Dragon CRS-5 (mise SpX-5) k Mezinárodní kosmické stanici. Vypuštění bylo už čtyřikrát odloženo, převážně z technických příčin. Nákladní loď byla po normální průběhu prvních fází letu navedena na základní oběžnou dráhu a poté byly úspěšně vyklopeny panely sluneční baterie. Plánované připojení k ISS je 12. ledna.

Pilotované lety | Rakety | Raketoplány | Sondy | Kosmodromy | Kosmonauti
2007-2015 © KOSMONAUTIKA.CZ Všechna práva vyhrazena. Designed by František Zajíček